ИЦ форум

Селамун алејкум, добредојде на ИЦ форум форумот.

Вие во моментов сте како Гостин, статус кој ви оневозможува користење на некои функции на форумот.

Сепак, регистрирањето е бесплатно и со тоа ќе ви биде овозможено коментирање на веќе постоечките теми, отворање свои теми, контакт преку приватни пораки со членовите и др.

Затоа не чекај воопшто, РЕГИСТРИРАЈ СЕ на ИЦ форумот!

Имате нова Приватна Порака! Кликнете ТУКА за да ја прочитате!

Назад   ИЦ форум > За Исламот на други јазици (Босански, Италјански, Германски и Англиски) > Босански (Bosanski)

Белешки

Босански (Bosanski) Теми и коментари за Исламот на босански јазик (Islamske teme i komentari na bosanskom jeziku)

Реплика
 
Алатки за тема
Старо 22-02-09   #1
efendija
ИЦ Емир
Форум Администратор
 
Аватарот на efendija
 
Зададено Nastanak kiše


Nastanak kiše

Pitanje nastanka kiše je za čovjeka dugo vremena predstavljalo tajnu. Međutim, nakon otkrivanja zračnih radara, došlo se do saznanja o stadijima kroz koje kiša prolazi u toku nastanka.

Prema ovome, kiša nastaje prolazeći kroz tri stadija: prvo se uz pomoć vjetra sa Zemlje podize “repromaterijal”, potom se formiraju oblaci i na kraju dolazi do formiranja kišnih kapi.

Činjenice koje su, u vezi sa nastankom kiše, iznesene u Kur’anu upravo govore o ovim stadijima. O pitanju nastanka kiše u jednom kur’anskom ajetu kaze se slijedeće: Allah je taj koji vjetrove šalje, pa oni oblake tjeraju i On ih po nebu, kako On hoće, rasprostire i na komade dijeli, pa ti vidiš kišu kako iz njih pada, i kada je On na one robove Svoje na koje zeli prolije, oni se odjednom radošću ispune. (sura Ar-Rum, Rimljani, 48. ajet)

Sada se zadrzimo na ova tri stadija koja su navedena u Kur’anu:

1. Stadij: Allah, subhanehu we te’ala, je taj koji vjetrove šalje …

Bezbroj balončića koji nastaju pjenušanjem mora i okeana konstantno u vidu vodenih zehri odskaču iznad površine. Ove solju bogate zehre se, uz pomoć vjetra, potom prenose u atmosferske visine. Ovi sićušni komadi, zvani “aerosol”, uz pomoć jednog mehanizma, zvanog “vodena zamka”, ovdje dolaze u dodir sa vodenom parom koja je također došla s mora. Okupljanjem oko ovih aerosola, vodena para se zgušnjava i pretvara u vodene kapi.

2. Stadij: … pa oni oblake tjeraju i On ih po nebu, kako On hoće, rasprostire i na komade dijeli…

Uz pomoć vodene pare koncentrirane oko solnih kristala ili sićušnih praškica nastaju oblaci. Zbog toga što su veoma male (presjeka od 0.01 do 0.02 mm) vodene kapljice u oblacima ostaju viseći i šireći se nebom. Na taj način se nebo prekrivaoblacima.

3. Stadij: … pa ti vidiš kišu kako iz njih pada …


Sitne vodene kapljice okupljene oko solnih kristala ili sićušnih praškica, daljnjim zgušnjavanjem formiraju kišne kapi. Na taj način kišne kapi postaju teze od zraka i, odvajajući se od oblaka, počinju se u vidu kiše spuštati na zemlju.

Kao što se iz prilozenog da zaključiti, sva tri stadija nastanka kiše sadrzana su u navedenom ajetu. Stadiji su, povrh svega, izneseni tačnim redoslijedom. Kao i mnoge druge prirodne pojave, tako je i nastanak kiše Allah, subhanehu we te’ala, iznio na najispravniji način i to čovjeku saopćio putem Kur’ana još prije 14 stoljeća, dakle mnogo ranije no što će to nauka otkriti.

Vezano za nastanak kiše, u drugom kur’anskom ajetu se navode slijedeće činjenice:

Zar ne vidiš da Allah razgoni oblake, a onda ih spaja i jedne nad drugima gomila, pa ti vidiš kišu kako iz njih pada; On s neba, iz oblaka veličine brda, spušta grad, pa njime koga hoće pogodi, a koga hoće poštedi - bljesak munje Njegove gotovo da oduzme vid. (sura An-Nur, Svjetlost, 43. ajet)

Naučnici koji su se bavili istrazivanjem vrsta oblaka suočili su se sa veoma zbunjujućim rezultatima vezanim za proces nastanka kiše. Kišni oblaci se formiraju i oblikuju u jednom utvrđenom sistemu i stupnjima. Naučno objašnjenje stupnjeva formiranja jednog od kišnih oblaka cumulominbus glasi:

1. Stepen, razgonjenje: Oblaci se uz pomoć vjetra guraju, odnosno razgone sa svojih mjesta.

2. Stepen, spajanje: Ovi mali oblaci (cumulus), koji se razgone od strane vjetra, spajaju se na mjestu do kojeg su dogurani i tako formiraju novi i veliki oblak.

3. Stepen, gomilanje: Nakon spajanja malih oblaka, u novoformiranom velikom oblaku dolazi do porasta energije potiska koja ga vuče gore. Energija u centru oblaka je jača u odnosu na energiju po rubnim dijelovima. Ova energija potiska u centru, koja ga vuče prema gore, čini da se oblak razvija uvisinu. Šireći se prema gore, oblaci se na taj način gomilaju jedan na drugi. To biva povodom da se trup ovog uvis naraslog oblaka ispruzi prema hladnijim dijelovima atmosfere. Tako se u ovom hladnom okruzenju atmosfere ledene i vodene kapi počinju povećavati.

Nakon što prođu kroz sve ove stepene i nakon što dobiju tezinu toliku da na nju ne moze utjecati energija koja ih vuče prema gore, ledene i vodene kapi u vidu kiše i grada počinju iz oblaka da se spušaju na zemlju. Ne smije se gubiti iz vida da su detalje u vezi s formiranjem, građom i funkcijom oblaka meteorolozi uspjeli nedavno otkriti i to zahvaljujući suvremenoj tehnici (avion, satelit, kompjuter i sl.) koja im je bila na raspolaganju. Allah, subhanehu we te’ala, nam ove detalje iznosi u Kur’anu, koji je objavljen prije 1400 godina, u periodu kada to nijedan čovjek nije mogao znati.

Mjere u kiši


Što se tiče drugih kur’anskih podataka vezanih za kišu, oni upozoravaju na momenat da se kiša spušta u određenoj količini. U poglavlju Az-Zuhruf kaze se slijedeće: “Onaj koji s neba s mjerom spušta vodu, pomoću koje u zivot vraćamo mrtve predjele - tako ćete i vi biti ozivljeni.” (Az-Zuhruf, 11)

Ova mjera kiše je, također, ustanovljena suvremenim istrazivanjem. Prema određenim proračunima, provedenim tokom ovih istrazivanja, ustanovljeno je da se sa Zemljine površine u jednoj sekundi ispari 16 miliona tona vode. U toku godine ova količina dostize cifru od oko 513 triliona tona vode. A to je ujedno i godišnja količina kiše koja se u toku godine spusti na Zemlju. Voda je, dakle, u jednoj neprestanoj ravnotezi, “prema određenoj mjeri” ona konstantno kruzi. A odrzavanje zivota na Zemlji se, također, osigurava upravo ovim neprestanim kruzenjem vode. Kada bi čovjek upotrijebio sve pogodnosti cijele tehnologije kojom raspolaze, on, opet, nikada ne bi bio u mogućnosti vještački proizvesti ovo kruzenje.

Ukoliko bi došlo do i najmanjih promijena u količini, ubrzo bi nastale velike ekološke neuravnotezenosti, a to bi dovelo u pitanje odrzanje zivota. To se, međutim, nikada neće dogoditi. Kiša će, kako je to i u Kur’anu navedeno, nastaviti da se, svake godine, u istoj mjeri spušta na Zemlju.

Literatura: “Kur’anske mudzize”, Harun Yahya: Bosančica Print, Sarajevo, 2001. godine
__________________

"Задоволен сум: Аллах да ми биде Господар, Мухаммед пејгамбер а Исламот вера!"
efendija е офлајн   Одговор со цитат
Старо 22-02-09   #2
ISLAM_U SRCU
Посебен ИЦ Член
 
Аватарот на ISLAM_U SRCU
 
Зададено„ O ljudi,klanjajte se Gospodaru svome,koji je stvorio vas i one prije vas,da biste se kazne sacuvali;koji vam je Zemlju ucinio posteljom,a nebo zdanjem;koji sneba spusta kisu i cini da snjom rastu polodovi,hrana za vas.Zato ne cinite svjesno druge Allahom ravnim!“ ( El-Bekare,21,-22.)

„On je taj koji salje vjetrove kao radosnu vijest milosti Svoje;a kad oni pokrenu teske oblake,Mi ih prema mrtvom predjelu potjeramo,pa na njeg kisu spustimo i ucinimo da zu njemu pomoc rastu plodovi svakovrsni;isto tako cemo mrtve ozivjeti,opametite se!“ ( El-A’raf,57.)

“Mi saljemo vjetrove da oplodjuju ( da napune oblake vodom ),a iz neba spustamo kisu da imate sta piti- vi time ne mozete raspolagati ( tj.da dajete vodu kome zelite ili da je ne dajete onome koga ne volite). ( El-Hidzr,22.)“

„ On vodu s neba spusta ,pa Mi onda cinimo da pomocu nje nicu sve vrste bilja…..“ ( El-En’am,99 .)

„ On je za vas Zemlju posteljom ucinio i po njoj vam prolaze utrao;i On spusta s neba kisu.Samo Mi dajemo da zu njenu pomoc u parovima nice bilje raznovrsno. “( Taha,53. )

“Mi s neba s mjerom kisu spustamo ,i u zemlji je zadrzavamo – a kadri smo i da je odvedemo .“
( El –Mu’minun,18.)

“ I On salje vjetrove kao radosnu vijest,kao predhodnicu milosti Svoje ;i Mi s neba cistu vodu spustamo.“ ( El-furkan,48. )


Последен пат изменето од ISLAM_U SRCU : 22-02-09 во 16:12.
ISLAM_U SRCU е офлајн   Одговор со цитат
Старо 23-02-09   #3
Bedru
Почесен ИЦ Член
 
Аватарот на Bedru
 
Зададено

taka e brate...inaku Vo 1980tite godini potocno vo 1984godina pocnaa da se istrazuvaat aerosolite.vodenite rastvori na solta..solta vo vodata ima bazno hemisko dejstvo i e naelektrizirano negativno poadi [to vo visokite oblasti ne atmosferata vodata cii vodorodi se pozitivni se privlekuvaat kon negativno naelektriziranite aerosoli(rastvor na natrium hlorid i kalium hloridvo vodata)
poradi toa se kondenziraat kapkite i se formiraat..no imaa golema energija poradi koja se pojavuva Braunovo dvizejne..imeno toa e dvizejne na cestickite poradi toplinskata energija koja ja imaatporadi toa dvizejne malite kapki se sudruvaat so ostanati mali kapki i se kondenziraat..no ne mozat da padnat zatoa sto nivnata braunova energija e pogolema od nivnata potencijalna (gravitacijona0 energija..ama ete mudziza oblacite posle koga ke se iskondenziraat odat kon pogornite ladni sloevi kade energijata im se izramnuva so sredinata se namaluva za smetka na potencijalnatan i poradi taa tie se vrakaat na zemjata..so Allahova odredba
Bedru е офлајн   Одговор со цитат
Реплика

Bookmarks


Членови кои моментално ја гледаат темата: 1 (0 членови и 1 гости)
 
Алатки за тема

Правила на пишување
Вие не може да отворате нови теми.
Вие не може да реплицирате.
Вие не може да внесувате додатоци.
Вие не може да ги менувате Вашите коментари.

BB кодот е вклучен/и
Смешковците се вклучен/и
[IMG] кодот е вклучен/и
HTML кодот е исклучен/и

Скокни до форум


Часовите се според зоната GMT +2. Времето сега е 20:43.


Ова е лиценциран софтвер на vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2015, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright IC - www.islamski-centar.org